18.2.2013

התיב"ם הרג את המהנדס

trust-me-i-am-an-engineer_pic-03
trust me i am an engineer
לצד ההתרגשות הגדולה מהעושר האינטלקטואלי שעידן האינטרנט מביא לנו, יש גם מקום לתהייה על המהות העכשווית של ידע מדהים וחכמה זמינה המניבים יותר מהכל שטחיות משמימה. זה אמור היה להיות נפלא ומעבר לכל דמיון.  כמעט כל הידע והחכמה שצברה האנושות נמצא בכף ידו של כל אחד בנגישות מדהימה שדורשת אך ורק לחיצה על צלמית ה G במסך הטלפון והקשת מילות מפתח. במציאות שבא כל אחד מאיתנו, במרחב האנושי המודרני, הופך בן רגע לסופר, מתעד, עיתונאי, צלם, מבקר, מוציא לאור ומפיץ דברי חכמה, הייתי מצפה למצוא אינטלקטואלים בכל פינה. אנשים המעריכים ידע והשכלה שיודעים לשאול שאלות ולחפש תשובות. לצערי, ההפך הוא הנכון. מספיק לראות את נבחרי הציבור החדשים כדי להבין כמה ידע וחשיבה בקורתית נחשבים היום לחסרון ולהפרעה חברתית. 
אולי, הבעיה היא בצורת התקשורת העכשווית. כל כך קל לתקשר ולפרסם במגוון של צורות החל מדואר אלקטרוני, רשתות חברתיות, בלוגים, SMS, טוקבק ועד למעבד תמלילים או סתם ערך בויקיפדיה שכל חסר דעת והשכלה יכול להפיץ את הגיגיו ברבים. כך אנו טובעים במילים כתובות, מודפסות או משודרות בכמות כזו שמסתירה את האיכות. 
בעולם המקצועי שלי, בתחום התיב"ם, יכולנו למצוא פעם מגזינים וכותבים מוערכים שבחנו מוצרים, בדקו וערכו השוואות ומבחני ביצועים. תחום התיב"ם גדל מאוד בשנים האחרונות, נוספו מליוני משתמשים, כמות הכסף שהתעשייה מגלגלת היא אדירה אבל, הביקורת האמתית, הבלתי תלויה, זו שיכולה לחסוך אלפי שקלים למשתמש הנבון נעלמה כמעט לחלוטין ונשארה רק בידי בלוגים אחדים שמסקרים את הנושא מידי פעם. 
 בשנות השמונים ה"ביגלס" שרו על הוידאו שהרג את כוכב הרדיו. האם הבלוגים והטוקבקים עושים דבר דומה לעיתונות ? 

כמו בעולם התוכן הכתוב, כך גם מעולם לא היה קל יותר לתכנן על מחשב בתלת ממד. תוכנות מידול לטבלט , תוכנות סריקה תלת ממדית לאיפון, תוכנות מידול קלות לשימוש על ה PC  והטרנד החדש - תוכנות מידול סוליד בעריכה ישירה. כל העושר הזה במלוא שטחיותו מודגם נהדר באתר GrabCad . המון מודלים יפים ומרשימים שקרובים לתכנון הנדסי כפי  שהפוסט הזה קרוב לספרות קלאסית. 
לטעמי, יש משהוא בתכנון המכני ה"סוליד פראמטרי" המסורתי, זה שמערב סקיצות, מידות וגאומטריות תלת ממדיות שמחייב חשיבה הנדסית והבנה עמוקה יותר של החלקים, הקשרים בניהם ואופן הייצור. אני אומנם אוהב תוכנות של עריכה ישירה כדוגמת 123D  , Spaceclaim ,Solid Edge ST,  Inventor Fusion, כיף לשחק איתן, לייצר במהירות גאומטריות ולשנות אותן בקלות. זה מרשים, זה קל ומהיר כל עוד נשארים בדברים הפשוטים. אבל,  היתכן שדור התוכנות החדש, ההופך לזמין יותר, ומאפשר עריכה ללא תנאים של מודלים מכל תוכנה ואשר על פניו דורש פחות לימוד והכשרה יציף אותנו בשיטפון של מודלים הנדסיים המתוכננים גרוע?  

אשמח לשמוע את דעתכם,

גל רז



4 תגובות:

  1. שלום גל,
    כתבה יפה. אני יכול לחבר אותה לעוד הרבה תחומים של המאה ה-21 (כמו שאתה ציינת גם כן)
    כל העולם נהפך לאינסטנט ופחות מבוסס על חשיבה איטית ונכונה . הרבה דברים נעשים דרך כלים
    אוטומטיים שמורידים מהמשתמש את הצורך בלהבין את העקרונות...
    אבל אין מה לעשות כמו שאתה לא תשתמש באבנים להדליק אש היום.
    בנוסף אני חייב להגיד שאתה לא אובייקטיבי כ"כ בתחום של תוכנות השרטוט כיוון שאתה עוסק
    בתחום של שיווק מכירה וייעוץ של תוכנות שרטוט.
    תקן אותי אם אני טועה.

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה על התגובה.
      הכותרת של הבלוג שלי (למעלה) : "פרספקטיבה משוחדת ...." היא לצורך התראה מראש על הסוביקטיביות של הכותב.
      אני די אוהב כלים אוטומטים שמשחררים מרוטינות מעצבנות ומאפשרים יותר מקום ליצירתיות וחשיבה מקורית. הפוסט הנ"ל רק מביע הרהורים על רדידות החומר כתוצאה מקלות היצירה

      מחק
  2. אני לא מוצא את הקשר בין Direct Modeling לבין שטחיות או תכנון גרוע, וגם לא בין תכנון פרמטרי לבין חשיבה הנדסית.
    ולכן לא ניתן להסכים עם הטענה העיקרית שהתיב"ם הרג את המהנדס. האם מנקודת מבטך, אם תוכנות התיב"ם היו רק פרמטריות, החשיבה ההנדסית היתה נשמרת?

    העובדה הודאית היא שחברות שעסקו במשך שנים בקידום התכנון הפרמטרי משקיעות גם במיודל ישיר. זאת אבולוציה טבעית ומקורה בדרישות ה... מהנדסים.

    ועוד לא הגדרנו מהי חשיבה הנדסית. אולי נתחיל מהשאלה מהי בכלל הנדסה?

    השבמחק
    תשובות
    1. לטעמי Direct Modeling היא התקדמות חיובית בעולם התיב"ם ואני חושב שכל תוכנת תיב"ם חייבת להציג יכולות מסוג זה כיום. הפוסט הנ"ל הוא הרהור בשאלה מה קורה כאשר אתה מוריד את רף הכניסה לעולם ההנדסה ומאפשר לכל אחד להיות מתכנן? השאלה הזו לגיטימית כיום בכל תחומי החיים והויכוח הוא סביב כמעט כל תחומי היצירה. האם ההופעה של YouTube מורידה את הרמה של התוכן המצולם גם במדיות אחרות או להפך? האם תוכניות ריאליטי ככוכב נולד משפרות את איכות הזמר או מציפות אותנו בזבל?

      מחק

חפש בבלוג זה