23.5.2012

התנין , תיב"ם... ותוכנות בחינם

טסלה - ירוק, מהיר ויקר אבל את התוכנות הם קבלו ב 50$
זוכרים את הבדיחה הישנה "התנין, הוא יותר ארוך או יותר ירוק ?"  (תשובה בסוף) , אז הירוק רלוונטי היום יותר מתמיד ולא רק אצל הטורפים.  
לי באופן אישי, יש חיבה מיוחדת לטכנולוגיות שעושות טוב בחיים וגם לתחום של קוד פתוח ותוכנות בחינם.  יתכן שזה ישמע קצת חריג בהתחשב בכך שבעשרים השנים האחרונות התפרנסתי בעיקר ממכירת תוכנות תיב"ם שהמילה "חינם" במקרה שלהן היא לא פעם מושג יחסי בנוסח של  "לקוח יקר, 35,000 ש"ח זה ממש חינם, המתחרים רוצים 40,000 ש"ח"  אבל, בבלוג הזה אני אוהב לסקור גם טכנולוגיות שזמינות לכל אחד או, כמו במקרה הבא, לכל אחד שחושב ירוק !
ירוק ולא תנין אבל, על תוכנות לא שילם
הקמפיין הבא של אוטודסק נשמע לי בתחילה קצת דמיוני, שימו לב:
"The Autodesk Clean Tech Partner Program supports the efforts, innovations and environmental advancements of clean technology pioneers, by providing world-class software to design, visualize and simulate their groundbreaking ideas through the creation of digital models and prototypes. Clean tech companies in North America, Europe and Japan and Singapore who can benefit from Autodesk solutions for Digital Prototyping are invited to apply to the Autodesk Clean Tech Partner Program which provides up to $150,000* worth of software for only $50." 
Marine Innovation & Technology

  ובקיצור זה אומר "שלם 50$ וקבל תוכנות ב 150,000$ !"

כלומר, כל סטארט אפ שעונה להגדרה, הרחבה מאוד יש לומר, של אוטודסק בנושאי Clean Tech יכול קבל שלל תוכנות בשווי של מעל ל 600,000 ש"ח ללא תנאים מיוחדים.  התוכנית כוללת כמעט את כל סל המוצרים של אוטודסק, מתוכנות לתכנון סוליד פרמטרי תלת ממדי כגון אינוונטור ועד לכלים מתקדמים לסימולציה מכנית, מולטיפיזיק ו CFD. במידה ויש לכם כבר תוכנות כאלה ואחרות, עדין, ההיצע של אוטודסק יכול להיות רלוונטי. מנסיוני, כשזה מגיע לכסף, מעט מאוד חברות סטארט אפ מרשות לעצמן לרכוש תוכנות סימולציה מתקדמות במחירים של 60,000 ש"ח ליחידה. 

ה"פיוז'ן" בהופעה על מערכת ההפעלה של אפל
אחד הצדדים הטכנולוגים המענינים הוא השילוב של ה Inventor Fusion בכל החבילות.  את תוכנת ה Fusion  אני מקווה לסקור בנפרד בקרוב. בקצרה, מדובר בטכנולוגיה בקטגוריה של "עריכה ישירה" או " תכנון ללא הסטוריה" כפי שקיימת בתוכנת Space Claim או במודול הסינקרונוס של סוליד אדג'. ה Fusion, שרץ גם בסביבת אפל,  מאפשר יותר גמישות בעבודה מול תוכנות סימולציה/אנליזה, המחשה ותעוד. היכולת של התוכנה לקרוא כמעט כל פורמט סוליד תלת ממדי יחד עם אפשרויות לשינוי ועריכה חכמים של פיצ'רים והעברה קלה לסביבות השונות של אוטודסק, מקלה מאוד על חברות קטנות או כאלו שהן בתחילת דרכן ושלא פעם מוצאות את עצמן תלויות בטכנולוגיות השונות הקימות בשרשרת העסקית שלהן.

ובחזרה לתנין, הוא כמובן יותר ירוק מאשר ארוך מכיוון שהוא ארוך רק לאורך וירוק גם לרוחב :-)





8.5.2012

הדילמה של סולידוורקס - איך הורגים מוצר מצליח ? חלק ב'

Tspline - עוד תוכנה ש"ברחה" למתחרים




לא חסרים אתגרים לסולידוורקס לשנה הקרובה.
בבלוג הקודם, סקרתי את הסיבות לכך שחברת  SolidWorks הפסיקה את עיקר הפיתוח של התוכנה הקיימת סביב שנת  2007 והתחילה לפתח תוכנה חדשה,  SolidWorks v6 , שאמורה לצאת בסוף השנה.

English Ver.
על פניו, נראה שסולידוורקס במתכונתה הקיימת הגיעה למבוי סתום. התוכנה בנויה סביב ה"קרנל" הגאומטרי Parasolid ששיך למתחרה הגדול "סימנס" (תוכנות NX וסוליד אדג'). בשנים האחרונות, סימנס התחילה להיות בררנית בטכנולוגיות שהיא מספקת למשתמשי Parasolid וטכנולוגיות חדשות ומדוברות כגון ה"סינקרונוס" נשארות בבית ולא מסופקות למתחרות.  SolidWorks מצאה עצמה במצב מביך. המדיניות של סימנס שמה אותה בפיגור טכנולוגי מול כל המתחרות בנושאי "עריכה ישירה" של גאומטריה. ההשענות על פראסוליד מנעה פיתוח של טכנולוגיה מתאימה מבית ובנוסף חברת האם הצרפתית, "דאסו" המפתחת את תוכנת Catia, לא מרוצה מחברת הבת שבוחרת לרעות בשדות זרים.
אתמול פרסם דליפ בבלוג המוערך שלו של "דאסו" נמאס מהשענות של סולידוורקס על טכנולוגיה של "סימנס" המתחרה.  דליפ רומז לכך שהשינויים הפרסונליים האחרונים בסולידוורקס, סמנכ"ל הפיתוח והמייסד שעזבו/ הועזבו, הם בגלל שדאסו איבדה את הסבלנות לסולידוורקס שלא נענית ל"משמעת" הארגונית.
בראיה לאחור, איבוד העצמאות של סולידוורקס בתוך "דאסו" בשנים האחרונות השאיר אותה מאוד "עניה" בצד הטכנולוגי. חברה טכנולוגית יכולה להתקדם על ידי השקעה בפיתוח עצמי בנוסף לרכישות ומיזוגים. בתעשייה מעריכים שמשנת 2007 סולידוורקס מתמקדת רק בפיתוח התוכנה החדשה ה V6 וכמעט איננה משקיעה בחידושים בתוכנה הקיימת שלא לדבר על רכישות חדשות.
תחת "דאסו" סולידוורקס בצעה מספר זניח של רכישות שיכלו לקדם אותה. הרכישה האחרונה המשמעותית הייתה של SRAC עם תוכנת האנליזות קוסמוס. קוסמוס, אשר מעולם לא נחשבה לשחקן עיקרי בתחום הסימולציה, לא המשיכה להתקדם טכנולוגית תחת דאסו/ סולידוורקס ואפילו זנחה טכנולוגיות מאתגרות לתחומי המולטיפיסיקס, זרימה ומגנטיות . חוסר הרצון להשקיעה משאבים לרכישות, השאירה את סולידוורקס חשופה טכנולוגית במקומות שונים. אוטודסק לדוגמה, רכשה בשנים האחרונות בין השאר את CFDesign , Algor,  MoldFlow ואליאס ומשלבת אותן בסביבת התכנון המכנית, PTC רוכשת כמעט כל שנה טכנולוגיות חדשות בנושאים שונים וממשיכה  להשקיעה בפיתוח מודולים ותוכנות קיימות וגם לסימנס אוסף של חברות המספקות פתרונות לכל תחומי התכנון וחידושים ופיתוחים טכנולוגים.
חברת Tsplines , היא דוגמה לאיבוד טכנולוגיה למתחרים. החברה פיתחה מודול לטיפול בגאומטריה מסובכת על מודל הסוליד. החברה עמדה לשחרר עדכון למודול שפיתחה לסולידוורקס שהיה עושה מהפכה ביכולות עיצוב המשטחים של התוכנה. רכישת חברת tsplines על ידי אוטודסק בסוף  2011, הייתה אחד האירועים שהרגיזו יותר מכל את משתמשי סולידוורקס. "למה לא רכשתם אותם? " שאל מראיין את ברנרד צ'רלס, מנכ"ל דאסו, "יש לנו את היכולות הללו ב Catia" הייתה תשובת המנכ"ל.  מעשית, למשתמשי סולידוורקס אין "קטיה" וגם לא פתרון מתאים מכיוון שהמודול של Tsplines כבר לא קיים עבורם.

חוסר היכולת או הרצון לרכוש את  Tsplines  לפני שאוטודסק שמה יד על הטכנולוגיה מדגימה את הקושי להמשיך לפתח, לחדש ולהתקדם תחת דאסו ולא להפוך ל "ביבי" Catia מוגבל ביכולות. בגרסה V6 , כאשר המנוע הגאומטרי הוא של Catia , לא ברור היכן יעבר הגבול וכמה דאסו יתנו לסולידוורקס להמשיך לנגוס להם במכירות תוכנת הדגל. 

האתגר הגדול ביותר סולידוורקס הוא כיצד לשמור על שביעות הרצון של המשתמשים הוותיקים שממשיכים לשלם אחזקה שנתית ולצפות להתקדמות טכנולוגית אבל צפויים לקבל תוכנה חדשה עם ממשק חדש, סוגי קבצים שונים ועוד. מה יהיה עם כל האפליקציות, מאקרו, תבניות , מידע הנדסי?  מה יקרה ללקוחות שמשקיעים כרגע ב Epdm לניהול המידע ההנדסי שלהם? האם התוכנה תשאר באותה המתכונת? בעבר הודיעו דאסו שגם תוכנת הניהול תעבור שינוי ותוחלף בתוכנת Enovia (ראה אתר האינטרנט של דאסו ישראל) . מה המשמעות מבחינת הלקוחות? 
סטפן וולף הוא המבקר הידוע ביותר של תחום התיב"ם המכני. במאמרו האחרון, הוא מסקר את המעבר של לקוחות בין תוכנות שני דורות קטיה V5 to V6 . רמז, הם לא מלקקים דבש ועדין , כאן מדובר על אותו מנוע גאומטרי  ואילו בסולידוורקס מדובר על שני עולמות שונים לגמרי.
קראו את הטור הבא של Deelip , הוא מבין דבר או שנים בנושא:
קיה - שווה ערך לשבע שנות תמיכה שנתית


ומה עם הצד המסחרי? ניקח לדוגמה לקוח שרכש SolidWorks Premium בשנת 2007. הוא כנראה שילם כ  $10,000  + 2,500$ לתמיכה ושדרוגים. הטענה הנשמעת מהלקוחות, שמשנת 2007 סולידוורקס לא מוסיפה יכולות משמעותיות מקבלת משמעות חזקה יותר אצל אותו לקוח שעד ליציאת סולידוורקס V6 בשנה הבאה מוצא את עצמו משלם על שבע שנות אחזקה, כמעט 17,500$ . שיחה עם משתמשים מגלה שלא מעט לקוחות שואלים את עצמם עבור מה והאם זה היה שווה?

פרספקטיבה משוחדת בעולם טכנולוגי של תכנון מכונות בעזרת מחשב


אם נחזור לרגע לכותרת הבלוג שלי, אנא שימו לב למילה "משוחדת". בכתיבת הבלוג, אני מנסה לכסות את הנושא מהצד המקצועי בלבד אבל, הרי תמיד קיים גם אינטרס אישי.
משנת 96 ובמשך 15 שנים הייתי אחראי על מכירות תוכנת סולידוורקס בארץ. ליוויתי את סולידוורקס מימיה הראשונים ועד להפיכתה לתוכנת הסוליד הנפוצה כל כך.  בשנת 2010 נפרדנו אני ונציגי סולידוורקס בישראל. חוסר ההסכמה העיקרי בינינו נבע בעיקר משינוי המיקוד של מכירת המוצרים. בעיני, הגישה החדשה שמה דגש רב יותר על כסף ופחות על התועלת ללקוח. קיוויתי שאוכל לשנות גישה זו שהייתה זרה לסולידוורקס שהכרתי אבל, התאכזבתי לגלות שתחת ההנהלה החדשה, היעד העיקרי של חברת סולידוורקס הוא "להפוך לחברה של מיליארד דולר" וכאשר רק הכסף חשוב, הרבה ערכים חשובים, אותם ערכים שהפכו את סולידוורקס לסיפור הצלחה,  נשכחים בדרך.

עם חולצה של הקבוצה הישנה בעבודה החדשה. פורים 2012, שבוע ראשון בעבודה
לאחר בחינה ממושכת של תחום התיב"ם המכני, מצאתי את אוטודסק כבחירה המועדפת עלי להמשך הקרירה. השינויים שעברה אוטודסק בחמש השנים האחרונות, ההשקעה הגדולה בטכנולוגיה, הרכישות המסיביות, הכניסה לעולם הענן, האפליקציות, סביבות מחשוב שונות (כולל apple) יוצרים עבורי סביבה מרתקת ודינמית.

לכם, כמשתמשי ומנהלי תיב"ם אני ממליץ להמשיך לעקוב אחר החידושים בתעשייה. אחרי עשור של קיפאון אנו שוב בעידן של שינויים וחידושים. רוכש חכם, יכול לקבל היום הרבה יותר תמורה ובפחות כסף.

גל רז



 





חפש בבלוג זה